Een ongeluk zit in een klein hoekje is een bekend Nederlands spreekwoord. Het afdekken van een risico als gevolg van een onzeker voorval kan door het afsluiten van een verzekering. Verzekeren is daarmee een commercieel product waarbij het risico dat een onzeker voorval plaatsheeft wordt afgedekt met een financieel product. Dekking wordt afgegeven door een premie betaling te koppelen aan het verzekerd bedrag waarbij een risico inschatting wordt gemaakt of en wanneer het verzekerd voorval kan plaatsvinden.
Verzekeren kenmerkt zich door de overeenkomst tussen twee partijen voor het afdekken van een financieel risico wat is veroorzaakt door een onzeker voorval. Als kernregel geldt dat een financieel risico wat men niet zelf kan dragen zal moeten worden afgedekt. Soms worden deze verzekeringen verplicht gesteld, bijvoorbeeld in geval van schadeverzekeringen voor de auto, een levensverzekering gekoppeld aan de eigen woning lening of een ziektekosten verzekering. In deze gevallen geldt een verhoogd risico wat de consument niet altijd op een andere wijze kan afdekken.
Schadeverzekeringen zijn overeenkomsten met een beperkte contractsduur. Actie van de verzekeringsnemer is daarmee noodzakelijk om dekking te behouden. Deze actie is veelal het aanvaarden van de verzekering en het voldoen van de premie. Dekking vervalt wanneer premie niet is voldaan. In geval de verzekering een verplicht karakter heeft, kan de overheid premiebetaling afdwingen.
De Nederlandse samenleving is aan verandering onderhevig. Als gevolg hiervan verandert het risico profiel van het individu ook. Met name de steeds groter wordende groep kleine zelfstandigen worden van de ene op de andere dag blootgesteld aan een grote verscheidenheid extra risico’s welke normaliter gedragen worden door de werkgever of samenleving. Het gevolg is dat men een deel van het bruto inkomen moet inzetten voor vrijwillige verzekering waarbij de overheid slechts in beperkte mate dit risico kan en wil overnemen.